Roy Santiago – Rats on Rafts – SUB071 – 10/12/10 (Dutch language)

Een show om echt naar uit te kijken dat was toch wel vanaf het begin duidelijk. De combinatie van "oude rotten" Roy Santiago met band en de "jonge honden" van Rats on Rafts. Beide bands fan van het maken van mooie liedjes. Waarbij de ene misschien iets meer gaat voor de melodie en de poppy tunes en de andere voor de rauwe rock.

Kortom geweldige ingredienten voor een mooie vrijdagavond show in de SUB071. Voor Roy was het de eerste stap op het podium met zijn nieuwe band en wat voor een band. De drummer die de boel in gang zet. De bass die de leiding pakt en de band opweg neemt. De gitarist die heerlijk wegzweeft en daarmee zeker iets toevoegd aan de sound van de band. Naast al deze geweldige muzikanten natuurlijk ook nog de "frontman" Roy die zich als een vis in het water voelt en gezamelijk een heerlijk sound neerzetten.

De nummers van de nieuwe plaat, The Great Pretender, laten een band horen die zin hebben om te spelen en vanaf het podium plezier uitstralen. Voor een eerste show was alles zeker niet perfect en dat is ook helemaal niet waar iedereen vanuit ging. Wat je wel zag dat het klopte kwa band. Het rockt waar het moet, soms ingetogen en alles met een heerlijk poppy sound! Ik was al fan en nu nog meer! De nummers laten zien dat de band heerlijk breed is en toch alles overgenieten met hun eigen geluid.

Na de kickoff van Roy en zijn mannen was het tijd voor ombouwen. Het publiek kon zich klaar maken voor vers bloed uit Rotterdam. Rotterdam is al jaren een broedplaats voor hele leuke sixties band denk aan bands. Nu is Rats on Rafts niet een typisch sixties band maar de band is een groep van jonge mannen die willen rocken. Ze maken sixties muziek met de garagerock van nu. Niet de garage-rock die we veel uit Den Haag zien komen dat zeker niet. Nee dit is iets anders en heeft iets meer. Hun single is een prima voorbeeld. Gewoon beginnen met een cover van Money Man van Kiem. De single laat horen dat ze prima weten hoe het moet en met respect het nummer een frisse look geven.

Tijdens hun show laten ze zien dat ze natuurlijk met hun eigen werk ook prima de mensen kunnen overtuigen. Het rockt, het swingt en al snel gaan de hoofdjes in het publiek mee met de beats. Het zang doet zijn best om over de overdonderde bass en drums te komen en dat valt niet mee omdat het uit een old-skool zangversterkertje moet komen. Ondanks dat overtuigd het zeker en zijn de vaste klanten van de SUB071 overtuigd dat dit toch echt wel tot een van de betere shows van de lange geschiedenis van bands in de SUB hoort.

Heerlijk om te zien dat beide bands instaat zijn om te overtuigen op hun eigen manier en met hun eigen sound. Beide een eigen geluid die soms zeker overlap heeft daarnaast beide bands die het publiek wil laten zien dat ze het echt leuk vinden om hun nummers te spelen.

Een heerlijk avondje leiden waar vele zich toch ernstig achter de oren moet krabben wat er toch zo belangrijk was dat ze hier niet bij konden zijn. Waar was jij toen deze helden om de hoek speelde?